Träolja ger vacker glans
Om du vill hindra trallen från att gråna, eller vill tillföra färg, är olja ett bra alternativ. Olja minskar också risken för sprickbildning. För bästa resultat bör oljan ha en hög andel olja och mindre lösningsmedel, och innehålla fungicider för att undvika ev påväxt eller att mögel bildas. Om du väljer olja med pigment krävs att du underhållsoljar lite oftare, eftersom pigmenten slits ned med tiden. Obs! Använd inte svart pigment, då kan altanen bli för het att gå på.
Vänta med att lägga på oljan tills träet har torkat och har en fuktkvot på mindre än 16 procent.
Terasslasyrför rätt karaktär
Med terasslasyr kan du enkelt färga in terrassen i en kulör som matchar ditt hus och din stil. Det finns en mängd olika nyanser att välja mellan. Terasslasyren kan användas på allt NTR-trä och ger kulör som håller upp till tre år med en strykning. Den behandlade ytan rengörs med såpa, trallrengöringsmedel eller andra för ändamålet avsedda rengöringsmedel.
Kiselbehandling– läckert silvergrått
Kiselbehandling är en ytbehandling som skyddar träet mot väta och som ger en silvergrå yta. Det kan användas på allt NTRträ, och främst då för att snabbt skapa den omtyckta silvergrå färgen. Man bör dock vänta tills det är helt yttorrt, max 16% fuktkvot, så att träet kan absorbera medlet. Den behandlade ytan underhålls med tvätt, gärna med märkets egen underhållstvätt och en mellanmjuk borste.
Glöm inte...
... att flytta runt bland på saker du ställt på altanen som drar till sig vatten, till exempel en parasollfot.
Grönsåpa gör susen
Skura med grönsåpa (som innehåller en liten mängd olja) två gånger om året. Du behöver bara en svabb, tio liter vatten och en liter grönsåpa. Träet grånar med åren, men många tycker att det gör det vackrare – och mjukare – att gå på. Dessutom är det mer miljövänligt att enbart använda grönsåpa jämfört med träolja.
Tips!
Spara alltid förpackningen till såpan, träoljan eller terasslasyren. Då vet du vad du använt och hur ytan ska skötas när det är dags för underhåll.
Ytbehandling med till exempel alkydoljefärg eller färglös alternativt pigmenterad träskyddsolja skyddar trallens yta och motverkar att små sprickor uppstår.
Pigmenterad träolja ska användas på bland annat brunfärgad trall för att motverka träets naturliga kulörförändring och ger därmed på sikt något mindre kulörförändringar jämfört med en färglös träolja. Underhåll med färglös eller pigmenterad träolja bör vid behov upprepas.
Observera
Måla inte på fuktigt trä. Fuktkvoten (= kvot av vattnets vikt och träets torrvikt) ska inte överstiga 16 % – gäller även för impregnerat trä. Träets ytfuktkvot kontrolleras med en elektrisk fuktkvotsmätare.
Gör en årlig översyn av trädäcket och åtgärda eventuella brister i trallskruvs- eller kamspiksinfästningar. Byt ut eventuellt trasig trallskruv eller kamspik och se till att alla skruvhuvuden respektive spikskallar kommer i jämn nivå med trallbrädans översida, se figur 4. Ibland kan man behöva komplettera med en extra infästning eller byta ut någon enstaka trallbräda.
Ett trädäck som regelbundet tvättas och hålls rent från smuts och missfärgning håller i många år.
Är trallen inte alltför smutsig kan trallen tvättas med såpa och vatten. Ett annat alternativ är att tvätta för hand med borste och med vatten och lut. Det finns även särskilda ren göringsmedel att använda. Upplöst smuts går sedan att skölja bort med vatten.
Observera
Att tvätta med högtryckstvätt bör utföras med försiktighet då det kan rugga upp träytan och orsaka stickor. Använd lågt tryck på högtryckstvätten, gärna i kombination med en roterande borste.
Att tvätta trallbrädorna med vatten och lut gör att den gröna kulören bleks mot en grå kulör. Om ytan sedan lämnas obehandlad finns risk för sprickor, flisor och trallbrädorna blir inte vattenavvisande. Ytan bör, efter det att den torkat, efterbehandlas med träolja.